Jeroen en Carla staan bij Utrecht CS met uitzicht op stadskantoor

Opgave mobiliteit: Jeroen en Carla

Het zachte karakter van de stad komt terug in de organisatie.”

Utrecht kent net als andere grote steden een stevige opgave op het gebied van mobiliteit. Het kruispunt voor de deur waar vandaag het verkeer vastloopt, is daarbij net zo belangrijk als de ov-verbindingen voor de komende decennia. Utrecht wil als ’10-minuten’-stad voor iedereen goed bereikbaar zijn. Dat levert uitdagingen op die vragen om creatieve geesten.

“Utrecht is een stad in pittige ontwikkeling”, vertelt directeur Mobiliteit Jeroen Gosse. “De stad groeit snel en wordt steeds voller. Dat betekent dat er veel opgaven liggen. De gemeente is daarbij heel vooruitstrevend. Ze durft echt te staan voor wat ertoe doet. Het zachte karakter van de stad komt terug in de organisatie. De menselijke maat staat steeds voorop. Dat merk je in hoe we als collega’s samenwerken en evengoed in hoe we als medewerkers met de stad en haar inwoners omgaan. We vragen ons altijd af hoe we zaken zo prettig mogelijk voor alle partijen kunnen aanpakken.”

Utrecht als ‘10-minuten’-stad

Gildemanager Stedenbouw & Mobiliteit Carla van Dorp herkent dat: “Utrecht kende ik van vroeger. Een leuke stad waar veel gaande is op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Innovatie en mobiliteit gaan hier hand in hand. We staan daarbij constant in contact met mensen. Onze grootste uitdaging is de ontwikkeling van het openbaar vervoer om de ‘10-minuten’-stad te realiseren. In een groeiende stad is minder ruimte voor auto’s, dit vraagt om een onconventionele aanpak.

Zichtbaar resultaat

“Het maakt mij trots als ik op de Utrechtse Singel loop en daar water zie stromen”, zegt Carla. Jeroen legt uit: “We zijn nu nog steeds bezig de restanten op te ruimen van de ooit bedachte snelweg die tot aan de Neude moest lopen. Een grote klus waar heel concreet resultaat van zichtbaar is. Ik liep recent met iemand door de stad die vol enthousiasme vertelde over hoe het de afgelopen jaren beter, leuker en gezelliger is geworden. Ze vond dat de stad steeds beter is ingericht. Dat was natuurlijk superleuk om te horen als mobiliteitsdirecteur van diezelfde stad.”

De gemeente daagt je uit te gaan voor een mooie stad waar het goed leven is.”

Doeners

Jeroen vervolgt: “Iedereen die bij de gemeente werkt, is ambitieus. De gemeente daagt je echt uit te gaan voor een mooie stad waar het goed leven is. Vernieuwing en vooruitstrevendheid zijn heel belangrijk. Dat betekent ook dat er soms onzekerheden zijn. Aan bureaucratie doen we hier gelukkig niet. Je hoeft geen aanvraag in drievoud in te dienen als je iets nodig hebt. We willen het graag dóén.” Carla vult aan: “Het zijn allemaal doeners hier, types die vooruit willen. En we doen het sámen. Met collega’s van allerlei afdelingen pakken we het werk op. Inwoners voelen het als ‘mijn’ stad en dat geldt voor ons als medewerkers ook. We gaan allemaal voor topkwaliteit en dat brengt energie in de organisatie.”

Samenwerking

Carla benoemt de langetermijnvisie voor het openbaar vervoer als grote uitdaging voor de toekomst. “Dat is een strategisch dossier waarin we samen met de Provincie grote stappen moeten zetten. Tegelijkertijd werken we de parkeervisie verder uit. We heffen bijvoorbeeld 1.000 parkeerplaatsen per jaar op. Zo waarborgen we de kwaliteit van de stad. Om dat te kunnen doen, moeten we dicht bij mensen staan. Zo’n opgave raakt immers heel direct aan het persoonlijke leven van inwoners. Alleen in samenwerking met hen kunnen we knelpunten op tijd opmerken en overgaan tot actie. We willen innoveren en bij de tijd blijven. Dat kan alleen als we de goede dingen op het goede moment doen.”

Wil jij ook bijdragen aan de mobiliteitsopgave van Utrecht? Bekijk de vacatures en lees ook de verhalen van onze andere collega’s.

"Durven, doen en proberen staan bij ons centraal."

Ismira, Beleidsadviseur Parkeren

"Durven, doen en proberen staan bij ons centraal."

Ismira, Beleidsadviseur Parkeren

"“Het mooiste aan mijn werk is de impact die het heeft op de ontwikkeling van de stad.”"

Lara, Strategisch adviseur

"“Het mooiste aan mijn werk is de impact die het heeft op de ontwikkeling van de stad.”"

Lara, Strategisch adviseur

"Ik zie het resultaat van mijn werk dagelijks terug in de openbare ruimte."

Tim, Junior Wijkverkeersadviseur

"Ik zie het resultaat van mijn werk dagelijks terug in de openbare ruimte."

Tim, Junior Wijkverkeersadviseur

Meld je aan voor onze jobalert

Utrecht heeft jou nodig. Ontvang passende vacatures in je mailbox.

Meld je nu aan