Twee mensen zitten te praten op een bankje in het stadskantoor. In beeld staat de tekst Utrecht heeft jou nodig.

Arbeidsvoorwaarden

Onze arbeidsvoorwaarden

Nieuwsgierig naar wat wij jou te bieden hebben? Lees dan snel verder, of bekijk de infographic!

Hieronder vind je een overzicht van de arbeidsvoorwaarden en personeelsregelingen die van toepassing zijn op werknemers van de gemeente Utrecht:

  • het Handboek Utrechts Personeel versie 4.1 (pdf, 420 kB). Hierin staan de rechten, plichten en arbeidsvoorwaardelijke afspraken die alleen gelden voor werknemers van gemeente Utrecht;
  • de Cao Gemeenten. Hierin staan de regels die gelden voor alle gemeenteambtenaren in Nederland;
  • boek 7, titel 10 (arbeidsovereenkomst) van het Burgerlijk Wetboek. Het BW geldt voor alle werknemers in Nederland;
  • voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) geldt de babs-regeling (pdf, 157 kB).

Utrechtse arbeidsvoorwaarden

Werken voor de gemeente Utrecht betekent werken voor onze stad in al haar facetten. Meer huizen of meer groen? Hoe houden we de stad leefbaar en zorgen we voor minder files? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen meetelt in de stad? Vraagstukken die nu én in de toekomst belangrijk zijn, vragen al onze aandacht. Jouw baan zorgt dus voor grote maatschappelijke impact. Daar horen natuurlijk ook uitstekende arbeidsvoorwaarden bij.

Passend salaris

Je krijgt een prima salaris. Wat de hoogte ervan is, hangt af van de zwaarte van je functie, je kennis en ervaring. We volgen daarbij de Cao Gemeenten. De functies zijn ingedeeld in schalen met een minimum- en een maximumsalaris. Binnen jouw functie kun je dus groeien in salaris.

Individueel Keuzebudget (IKB)

Naast het salaris krijg je iedere maand een Individueel Keuzebudget (IKB). Met het IKB pas je de arbeidsvoorwaarden aan naar jouw eigen omstandigheden en wensen. Anders gezegd: je bepaalt zelf waarvoor je het geld gebruikt. De hoogte van het IKB is 17,05% van je salaris. Met het budget kun je:

  • extra verlofuren kopen;
  • extra geld krijgen door het uit te laten betalen;
  • opleidingen volgen;
  • een fiets kopen;
  • extra pensioen kopen;
  • vakbondscontributie betalen.

Werkweek en vakantie

Een volledige werkweek is bij ons 36 uur. Vaak kun je ook parttime werken. De werktijden stellen we in overleg vast. Bij een volledige werkweek krijg je 194,4 uur vakantie per jaar. Wil je meer vakantiedagen? Dan zet je het Individueel Keuzebudget (IKB) hiervoor in.

Spaarverlof

Je kunt ook verlof sparen. Met spaarverlof krijg je de mogelijkheid om bovenwettelijke vakantie-uren opzij te zetten voor later. Het spaarverlof is onbeperkt geldig. Jij bepaalt zelf waarvoor je je spaarverlof opneemt. Denk aan een lange vakantie, eerder stoppen met werken voor je pensioen, mantelzorg of om een opleiding of studie te volgen.

Balans werk en privé

We vinden een goede balans tussen werk en privé belangrijk. Daarom heb je in veel functies de mogelijkheid om werk en privé op elkaar af te stemmen. Dit kan bijvoorbeeld door deels thuis te werken. In overleg maak je afspraken over je werkplek en je werktijden.

Reiskostenvergoeding

Voor woon-werkverkeer met het OV krijg je een mobiliteitskaart met 100% vergoeding. Kom je liever met de fiets of lopen dan krijg je een vergoeding van 19 cent/km. Je kan per dag je keuze maken om bijvoorbeeld met het OV te komen of de fiets te pakken.

Ben je aangewezen op gebruik van een auto, je hebt bv een lichamelijke beperking of je auto nodig voor je werk, dan heb je recht op een hoge autovergoeding van 19 cent/km met een maximum van 100 km enkele reis.

Wil je je reiskosten liever volledig zelf regelen en soms met de auto of motor dan heb je recht op een vaste km-vergoeding op basis van 8 cent/km met een maximum van 30 km enkele reis.

Je reiskostenvergoeding kun je aanvullen door je Individueel Keuzebudget (IKB) in te zetten.

een rood kronkelend fietspad met twee fietsers. Op de achtergrond is een speelveld met gras in hoefijzer vorm in drie etages met in het midden een rond basketbalveld met oranje ondergrond.

Ouderschapsverlof

Heb je kinderen onder de 8 jaar? Dan kun je gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof krijgen voor de opvang of verzorging van je kind. De hoogte van de doorbetaling is afhankelijk van je inschaling. Je kunt na het betaald verlof ook onbetaald ouderschapsverlof krijgen.

Goed pensioen

Je bent verzekerd van een goed pensioen tegen een zo’n laag mogelijke premie bij pensioenfonds ABP. De beleggingen van dit pensioenfonds dragen bij aan een duurzame wereld.

Persoonlijke ontwikkeling

We vinden het belangrijk dat je bij ons kunt blijven groeien. Daarnaast bieden we je online meer dan 100 trainingen aan die je kunt doen wanneer je wilt. Kijk voor meer informatie hierover bij jouw ontwikkeling.

Korting zorgverzekering

Je kunt met een collectieve korting een zorgverzekering afsluiten bij CZ , IZA of Menzis. Je krijgt van de werkgever ook een werkgeversbijdrage. Deze bijdrage krijg je ook als je een verzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar.

Restaurant en barista’s

Op de elfde verdieping van ons Stadskantoor vind je ons restaurant waar je kunt genieten van een gezonde en duurzame maaltijd. Onze cateraar werkt zoveel mogelijk met lokale, seizoensgebonden en biologische producten. Ook staan er barista’s in onze twee koffiebars die graag een heerlijke kop koffie voor je maken.

Gebedsruimte en kolfruimte

Op het stadskantoor is een gebedsruimte aanwezig. Voor collega’s die borstvoeding geven is er een speciale kolfruimte beschikbaar.

Fit blijven

Utrecht is altijd in beweging en dat mag je letterlijk nemen. Na werktijd kun je bijvoorbeeld bootcampen, boksen en hardlopen met collega’s. Ook kun je met voordeel een jaarkaart kopen voor de zwembaden Den Hommel, De Kwakel en De Krommerijn.

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid vinden we erg belangrijk. Daarom organiseren we jaarlijks Lekker-in-je-vel-dagen met verschillende activiteiten op het gebied van beweging, gezondheid en vitaliteit.

Netwerken en activiteiten

We hebben verschillende netwerken waar je aan kunt deelnemen. Hiermee vergroot je je eigen netwerk, leer je collega’s kennen en onderneem je interessante activiteiten. Zo hebben we bijvoorbeeld het jonge ambtenarennetwerk, de U-pride en de personeelsvereniging.

Even opladen

Ben je tijdens of na je werkdag toe aan een korte break? Ontspan dan met collega’s tijdens een game of een potje tafelvoetbal. Ook aan rust en bezinning is gedacht. Er wordt op het stadskantoor Mindfulness verzorgd en er zijn gebedsruimtes en bezinningsruimtes.

4 collega's spelen MarioKart

twee mannen die samen tafelvoetbal spelen.

Hartje stad

De meeste medewerkers werken in het Stadskantoor. Dit grote witte gebouw staat direct naast station Utrecht Centraal. In dit grote moderne pand werken we met flexplekken en kun je steeds een werkplek kiezen die het beste past bij je werkzaamheden op dat moment. Als je werk dit toelaat, dan is thuiswerken ook mogelijk.